Bagi memudahkan anda melihat keseluruhan tajuk entry, sila tekan SITEMAP pada menu di atas.

Baca Cerita Yang Best - Klik, Jangan Tak Klik!

kemanisan iman rukun iman
Apa itu iman? Apakah kayu pengukur iman seseorang? Apabila anak adam solat 5 kali sehari semalam, berimankah dia??? Iman berjalan seiring dengan akhlak. Tanpa iman, tiadalah akhlak... Tanpa akhlak, mana mungkin seseorang itu mempunyai iman. Layakkah kamu mengatakan kamu Islam dan beriman apabila kamu berjalan di muka bumiNya dengan penuh perasaan angkuh. Angkuh kepada manusia. Dan tanpa sedar kamu juga terlalu angkuh kepadaNya.

Apabila hendak solat, apakah niat yang kamu pasang? Kerana orang lain melihatnya, kerana takut dikutuk masyarakat sekiranya meninggalkan solat, kerana orang lain melakukannya maka kamu turut melakukannya??? Maka sia2lah solat yang bakal kamu kerjakan. Setelah berwudhuk, sudahkah kamu menyucikan hatimu sekali. Sudahkah kamu bersedia untuk menyembah Tuhanmu. Tangan yang kotor dapat dilihat dengan jelas dan boleh pula dicuci. Tetapi hati yang kotor pula bagaimana??? Ketika kamu membaca Umul Kitab Al-Fatihah, apa yang terlintas dibenakmu. Adakah kamu sekadar membaca dan menghafal maknanya. Fahamkah kamu makna sebenar yang terkandung di dalam bacaan. Dan apabila kamu sujud dan dahimu menyentuh sejadah, tiada setitik air matapun yang gugur.Tiada langsung air mata kesal yang jatuh dek kerana sikap mu didunia yang sementara ini. Angkuhnya kamu. Tidak sekali pun kamu mahu menyesali kesilapan. Langsung tidak mahu mengakui kelemahan diri. Lantas bagaimana kamu fikir solatmu diterima. Tidak takutkah kepada siksa selepas mati. Tidak percayakah kamu kepada syurga dan neraka. Balasan itu adalah janjiNya. Maka bersedialah kamu wahai manusia yang tidak beriman dan takbur!

Iman bukanlah sejauh mana kamu mampu berhujjah menegnai hukum, bukan juga setebal mana surah yang kamu hafal, tetapi iman adalah segalanya mengenai hati, bermula dengan menyucikan hati dan merendahkan diri. Barulah iman itu akan subur dan berbunga.


4 orang menconteng:

jujurnya saya sendiri masih mencari
masih berusaha untuk menyucikan hati
perkongsian yang baik

Terima kasih. Yangg penting niat kita kan, cikgu? Smoga saya dan cikgu tidak tersasar dari landasanNya... Amin.

Ya Allah, hanyaMu saja yang mengetahui yg dizahirkan oleh kata2 dan perbuatanku, Maka Mu jualah Ya Allah amat mengetahui apa yang tersembunyi di hati ini kerana hati ini milikMu jua

Ya Allah, hanyaMu saja yang mengetahui yg dizahirkan oleh kata2 dan perbuatanku, Maka Mu jualah Ya Allah amat mengetahui apa yang tersembunyi di hati ini kerana hati ini milikMu jua

Catat Komen

Kalau baik hati, komen lerr sikit... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


PENGUMUMAN
Saya ada membiak pelbagai jenis ikan laga hiasan. Sesiapa yang berminat untuk membeli, bolehlah menghubungi saya (012). Ikan daripada jenis baka yang baik (ekor D), hanya berharga RM10. Harga masih boleh dirunding bagi pembelian lebih dari 3 ekor. Ikan boleh dipos, self collect, atau dihantar bagi kawasan berdekatan (Ipoh, Kuala Kangsar & Taiping).Namun bergantung kepada stok, kerana saya tidak membiak ikan laga sepenuh masa.Terima kasih.



BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

OhTuhan... Ku bersyukur mempunyai blog ini. Sebagai tempat aku memperbanyak ilmu dan meluah apa tersirat di kalbu. Namun hanya pada Mu Tuhan sebenar-benarnya tempatku untuk mengadu. Kau jadikanlah blog ini, blog yang memberi manafaat kepada sesiapa yang membukanya. Sebagaimana nama blog ini sendiri, Kau realisasikanlah harapanku untuk melihat keindahan syurgaMu Tuhan.



Slmt Dtg Ke Blog SII

Assalamualaikum... Selamat datang ke blog peribadi Muhammad Izuan Bin Tahrim... Kunjungan anda ke blog saya amat saya alu-alukan... Diharap melalui blog, kita dapat menjalinkan hubungan silaturrahim dan menjadi sahabat... Wassalam...

Tentang Penulis SII

Foto saya
Dilahirkan dalam sebuah keluarga sederhana oleh ibu tersayang pada 8 hb Mac… Anak ke 2 dari 3 adik beradik…
Takkan tengok je? Klik yer :)
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates