Bagi memudahkan anda melihat keseluruhan tajuk entry, sila tekan SITEMAP pada menu di atas.

Baca Cerita Yang Best - Klik, Jangan Tak Klik!

Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin.
Wanita dalam golongan ini akan dikahwinkan dengan seorang lelaki dikalangan Ahli Syurga. Rasulullah s.a.w bersabda: “Tiada si bujang di dalam syurga” (H.R. Muslim).

Wanita yang meninggal dunia setelah bercerai dan tidak berkahwin dengan lelaki lain selepas itu.
Wanita dalam golongan ini juga akan dikahwinkan oleh Allah s.w.t dengan lelaki daripada Ahli Syurga.

Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak memasuki syurga.
Wanita dalam golongan ini juga akan mengahwini lelaki daripada Ahli Syurga.

Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin.
Wanita dalam golongan ini akan bersama suami mereka masing-masing asalkan suaminya memasuki syurga.

Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin selepas itu.
Wanita dalam golongan ini akan bersama suami mereka masing-masing asalkan suaminya yang meninggal tersebut memasuki syurga.

Wanita yang kematian suami tetapi berkahwin dengan lelaki lain.
Apabila seorang wanita ketika di dunia memiliki dua atau lebih suami, maka kelak di syurga dia dipersilakan untuk memilih siapa di antara suami-suaminya yang dia inginkan untuk menjadi pendampingnya di syurga, asalkan suaminya itu tergolong dari Ahli Syurga. Satu lagi pendapat mengatakan bahawa dia akan bersama suaminya yang terakhir. Ini disebut oleh hadith Rasulullah: “Wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir” (H.R. Al-Albani)

Kumpulan mahasiswa yang menurunkan bendera wajah Datuk Seri Najib Razak di pekarangan ibu pejabat Umno menegaskan, mereka tidak akan memohon maaf kepada perdana menteri atas insiden itu. Sebaliknya, pemimpin Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas), yang mengadakan demonstrasi membantah Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) berkata, pihaknya tidak nampak perlunya mereka harus memohon maaf.

Kami tidak akan meminta maaf. Kita tak perlu meminta maaf. Tindakan menurunkan bendera Datuk Seri Najib selama lima minit dan kemudian dinaikkan semula seharusnya dilihat sebagai satu mesej jelas mahasiswa bahawa perdana menteri perlu serius mendengar suara kami, suara rakyat” kata Pengerusi SMM Ahmad Syukri Abdul Razak.

Memorandum itu diserahkan kepada Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah di pekarangan ibu pejabat Umno petang kelmarin. Insiden menurun dan menaikkan semula bendera wajah Najib terjadi sebelum majlis penyerahan memorandum kepada Saifuddin.

Saifuddin mengulangi pendiriannya mengutuk perbuatan menurunkan bendera wajah Najib tetapi menegaskan, insiden itu tidak akan mengganggu komitmen kerajaan meminda AUKU. Beliau membuat kenyataan ini bagi mengulangi dan menjelaskan pendiriannya seperti yang telah nyatakan dalam Twitter dan Facebook kelmarin bahawa insiden menurunkan bendera gambar Najib selaku Presiden Umno di PWTC adalah perbuatan terkutuk.

Dan bahawa pihak yang bertanggungjawab iaitu SMM dan Gerakan Bebas mesti meminta maaf,”

Pemuda Umno juga mengecam insiden itu semalam.

Salam semua. Rasa2 antara laki dgn pmpuan, sape lg kuat sembang? Mean kuat buat, reka cerita… Nak dijadikan cerita, saya search gambar ikan laga kat google image. Then terjumpa gambar ikan saya kat blog org lain. Saya x kesah pun… Biasa la bila org guna gambar yg kita up kat internet. Tp yg klako dan x bestnya, gambar ikan saya tu telah dijadikan medium untuk tuan punya blog yg memang kaki sembang, mengada2kan cerita. Klik gambar untuk baca cerita sembang beliau…

blogger penipu


Rasulullah SAW bersabda : “Sejahat-jahat manusia pada Hari Kiamat nanti ialah orang yang bermuka dua. Barangsiapa bermuka dua di dunia maka di hari kiamat kelak akan mempunyai dua lidah dari lidah api neraka jahanam. Dan tidak masuk syurga orang yang suka membesar-besarkan cerita.”

Pabila di tanya apa hikmahnya, baginda SAW menjawab ; ”Sesungguhnya Allah SWT telah mencipkan semua makhluk itu mempunyai lidah, sama ada yang boleh berkata-kata ataupun tidak boleh berkata-kata.” Salah seorang sahabat pun bertanya, ”kenapa ikan tidak mempunyai lidah? ” Sabda Rasulullah SAW : ” Setelah Allah selesai menciptakan Adam a.s maka diperintahkan sekelian Malaikat agar tunduk sujud kepadanya. Semua Malaikat patuh kecuali Iblis laknat. Oleh kerana iblis enggan sujud, maka Allah melaknatnya serta mengusirnya dari syurga dan di hapuskan rupanya yang elok itu lalu di hantar ke bumi. Apabila diturunkan ke bumi , iblis terus menuju ke laut dan yang pertama dijumpainya ialah ikan. Iblis pun menceritakan keburukkan dan kekurangan Adam a.s kepada ikan. Katanya ” sesungguhnya Adam itu amat suka memburu dan membunuh binatang -binatang yang ada dilautan dan didaratan.”

Apabila ikan mendengar kata-kata iblis itu, ia pun segera menghebahkannya kepada binatang laut yang lain berita tentang Adam a.s. Oleh kerana Allah tidak menyenangi perbuatan ikan inilah lalu dihilangkan lidah ikan agar tidak lagi dapat menyampaikan berita yang tidak sebenarnya.”



Cara Atasi Adobe Reader Yang Slow


Assalamualaikum dan salam satu Malaysia. Pernahkah anda berasa tension menggunakan perisian adobe reader untuk membuka file berformat pdf? File lambat dibuka dan hang… Yea, saya ada penyelesaiannya! Penyelesaiannya ialah dengan membuang atau uninstall saja perisian adobe reader dari computer anda! Haha… Sebenarnya, baru2 ni saya tension betul guna adobe reader ni. Bila google cara untuk mengatasi masalah ni, saya terjumpa perisian foxit reader. Pernah guna sebelum ni, tapi saya tak perasan sangat pun perbezaan. Tapi bila saya duk buat kerja yang memerlukan saya untuk buka banyak file pdf, barulah rasa susah menggunakan adobe reader dan saya dapati foxit reader lebih pantas dan ringan. So, anda bila lagi? Jom bertukar kepada foxit reader!

Download kat SINI


Assalamualaikum. Apa khabar semua? Kpd pengunjung tetap blog Syurga Itu Indah, silent reader, dan kpd sesiapa yg baru pertama kali ke sini, semoga anda berada di dlm nikmat Islam. Okeh, harini saya akan buat tutorial ringkas untuk download file mp3. Mungkin ramai yg lebih pro, dan mempunyai cara yg lebih mudah, tetapi saya sekadar berkongsi sedikit ilmu pengetahuan yg saya ada.

Cara pertama ialah dengan menggunakan kemudahan yg disediakan oleh sesawang 4shared. Google saja 4shared, search dan taip nama lagu yg dikehendaki. Seterusnya, tekan muatturun dan tunggu selama 20saat. Kemudian klik muatturun sekarang.

Cara kedua ialah dengan menaip site:mediafire.com tajuk lagu. Sebagai contoh, site:mediafire.com kalau berpacaran. Semua link lagu kalau berpacaran yg diupload ke hosting mediafire akan muncul. Kemudian pilih mana2 link, dan anda boleh mula mendownload.

Tetapi saya lebih suka cara kedua kerana tidak perlu menunggu. Selain itu, anda boleh juga menggunakan software ares dan bearshare. Selamat mencuba!

Salam semua. Kalau tengok pada tajuk tu, macam nak cerita tentang apa yang best mengenai nokia C701. Tapi sebenarnya saya sendiri pun tatau nak habaq best macam mana. Hehe… Jadi saya akan terangkan secara ringkas apa yang saya tahu. Bila baca spec, 8gb internal memory, tapi bila check dalam cuma ada lebih kurang 6gb saja. (Tatau la klu sy xpndai tgk). Erm, lagi handset ni dah tentu la touchscreen, dan boleh main wifi. Selain daripada tu, model ni masih boleh sumbat micro SD. Tu yang best tu! Susah kalau cuma bergantung pada internal memory sahaja. Nokia C701 juga dilengkapi dengan kemudahan Bluetooth dan kamera belakang (8mp) serta kamera depan (Xingt plak brapa megapixel). Kamera ada auto focus dan flash.

nokia c701
Gambar dari google... X sempat nak snap gambar hp sebenar...

Pendapat peribadi saya: Dari segi memory, memang best. Tokey kedai cakap boleh sumbat 16gb punya memory, tapi saya ambil memory 8gb saja. Gila betul! Tatau la nak sumbat apa kalau ambil memory card besar gedabak… (sy dah sumbat 2 movie format mkv. Mmg terbaek!) Untuk pengetahuan semua Nokia C701 adalah upgrade daripada model sebelumnya iaitu Nokia C7 dan baru saja realease di pasaran. Tokey tempat saya beli hp ni cakap, Nokia dah upgrade screen dia jadi lebih baik (yg ni mmg sy xphm.adei…). Wifi saya masih belum try (jap nk try. Hehe…). Pembeli Nokia C701 turut akan mendapat usb kabel bagi memudahkan proses transfer file. Kabel ni memang berguna, memandangkan memory card duk kat dalam. Payah la nak bawak keluar selalu. Kamera 8mp diakui kurang jelas, tapi gambar nampak smooth… Saiz satu gambar dalam 1mb. Okay la, hanset tak hang masa tengok gambar. Bunyi pulak macam mana? Bunyi memang best tapi agak perlahan. Memang la tak dapat nak menandingi hanset yang saya gunakan sebelum ni, sebab sebelum ni saya menggunakan model yang memang mengutamakan sistem bunyi iaitu Nokia 5700 Express Music.

Nak tau harga nokia C701? Ni sekadar untuk berkongsi, mungkin ada kawan2 kita yang nak tau harga model ni kan… Saya telah membeli Nokia C701 dengan harga RM1070. Percuma plastic tinted untuk screen, dan memory card 8gb. Saya difahamkan bahawa pelbagai perisian boleh dimuatturun secara percuma di OVI store, macam OVI Maps dan sebagainya… Yang paling best, NokiaC701 ni dihadiahkan oleh yang tersayang… Hehe… (senyum je sbb dpt free).


anonymous blogger


Salam semua yer. Yea, pada hari ini kita akan membicarakan tentang perlu ke takut dengan komen anonymous? Hehe…

Perasan tak ramai blogger yang tak benarkan komen anonymous? Agak2 kenapa ye? Sebab anonymous suka beri komen yang buat mak sentap, nok? Atau komen anonymous semuanya menggunakan bahasa yang tak beradab?

Mungkin ada sesetengah blogger yang pernah mengalami situasi dimaki atau anonymous meninggalkan kata2 carutan yang amat kejam! Dan ini menyebabkan dia tidak suka pada komen anonymous yang selalu berselindung. Tapi sedarkah anda kadangkala komen anonymous ada baiknya. Komen anonymous mungkin menyedarkan kita dari terus membuat kesilapan.

Sebenarnya saya juga kadangkala menggunakan anonymous. Sebab apa? Sebab saya nak tegur, tapi takut2 dia mrah dan tak dapat terima teguran saya. Takut jugak kalau dia hacker! Kang tak pasal2 digodamnya blog saya. Contoh entry yang saya tegur ialah entry2 lawak lucah. Selalu saya tinggalkan komen anonymous yang bunyinya lebih kurang begini… “rasanya tak elok tulis entry macam ni. Harap entry ni dipadam”… “bro, dah lama follow blog ni. Memang best! Tp xsedap la bila ada entry lucah macam ni”…

Kalau komen anon tu baik, apa salah kita terima. Kalau komennya ternyata berniat jahat, untuk menjatuhkan, kita abaikan saja. Jangan takut… Tak perlu kita buat entry untuk maki anonymous tu. Jadi saya rasa, tak perlulah kita takut untuk buka ruang pada anonymous meninggalkan komen di blog kita. Lagi pun tak semua pengguna internet ada account gmail… Dan tak perlu jugak kita takut untuk auto publish komen.

Tapi ini adalah hak masing2. Terpulang… Ini sekadar pendapat saya. Selamat berblogging!

Staff Sekalian,

Berkuatkuasa pada tahun 2012 syarikat akan menguatkuasakan peraturan baru. Perkara yang digubal adalah seperti berikut:-


a. PENGANGKUTAN.
Sekiranya anda memandu kereta import, kereta mewah atau kereta Honda contohnya, kami menganggap anda sudah terlalu mewah, jadi tiada kenaikan gaji.

Sekiranya anda memandu kereta yang telah uzur, lebih dari 10 tahun atau menggunakan pengangkutan awam, kami mengandaikan anda mempunyai banyak simpanan, jadi tiada kenaikan gaji.

Sekiranya anda memandu kerata nasional samaada proton atau perodua, kami mengandaikan anda telah berada di level yang sepatutnya, jadi tiada kenaikan gaji.

b. CUTI TAHUNAN.
Setiap orang akan mendapat cuti 104 hari dalam setahun dan kebanyakannya ialah hari sabtu dan ahad.

c. WAKTU LUNCH:
1) Staff yang kurus akan diberi rehat selama 30 minit. Ini kerana mereka perlu makan lebih untuk kesihatan.

2) Untuk saiz normal, mereka akan diberi rehat selama 15 minit. Ini kerana mereka sedang elok dan cuma perlu mengambil makanan secara stabil.

3) Untuk mereka yang gemuk, mereka akan diberi rehat selama 5 minit sahaja. Ini kerana mereka cuma perlu makan pil dan susu atau teh untuk menguruskan badan.

d. CUTI SAKIT:
Mulai 2012 kami tidak lagi mengiktiraf sijil sakit dari Doktor ini kerana sekiranya anda mampu pergi ke Klinik untuk dapatkan MC, anda tentu boleh pergi kerja juga….

e. PENGGUNAAN TANDAS:
Kami mendapat aduan ramai staff yang mengambil masa terlalu lama di dalam tandas. Mulai tahun 2012 setiap seorang hanya boleh menggunakan tandas selama 5 minit sahaja. Sekiranya lebih dari 5 minit secara automatiknya tandas akan di pam, tisu akan stuck, pintu akan terbuka dan kemera akan menyala. Sekiranya lebih dari 2 kali gambar anda dirakam, kami akan menampal gambar anda di notis board di bawah korum ‘staff sembelit’.

f. PEMBEDAHAN :
Selagi anda menjadi staff di sini, kami tidak membenarkan anda melakukan sebarang pembedahan. Jangan cuba mengeluarkan apa-apa saja organ dari dalam badan anda kerana kami mengambil anda bekerja kerana anda mempunyai organ yang cukup…. Sekiranya tidak, ini bermakna anda telah melanggar kontrak.

g. PENGGUNAAN INTERNET :
Segala penggunaan internet atas urusan peribadi seperti membaca e-mail, chatting dan games akan dikenakan bayaran RM2.00 sejam (sama seperti harga pasaran). Bayaran ini akan ditolak dari gaji anda. Sebagai permulaan, 73% staff di sini tidak akan mendapat gaji selama 3 bulan, ini kerana harga penggunaan internet sahaja telah melebihi 3 bulan gaji mereka.


Terima kasih kerana masih setia berkhidmat di syarikat ini. Kami akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik. Sebarang pertanyaan, komen, aduan, kekecewaan, sakit hati, bantahan, maki hamun, caci nista boleh disalurkan ke tempat lain.

Sekian, terima kasih.


Sekumpulan enam murid lelaki darjah lima sebuah sekolah rendah, layak digelar ‘gangster junior’ apabila sanggup bertindak membuli seorang murid sekolah sama dengan membuang air kecil ke atas badan kanak-kanak itu kerana mangsa enggan menghisap rokok. Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang itu, mangsa yang juga murid darjah lima sekolah sama sedang bermain di padang permainan kawasan perumahan Taman Mega Jaya, sebelum dihampiri kumpulan kanak-kanak terbabit.

“Mereka yang melihat mangsa sedang bermain-main di padang berkenaan kemudian bertindak memanggilnya. Mangsa yang dipercayai sering dibuli kemudian menghampiri kumpulan itu. Kumpulan itu kemudian memaksa mangsa berbaring di tepi longkang. Namun mangsa enggan berbuat demikian menyebabkan dia dipukul dua ahli kumpulan itu dengan dua batang kayu beberapa kali,”.

Mangsa yang kesakitan kemudian terpaksa menurut perintah itu dengan berbaring di tepi longkang sambil dikelilingi ahli kumpulan itu. Difahamkan, salah seorang ahli kumpulan itu turut merakam aksi buli mereka menggunakan telefon bimbit. Salah seorang daripada mereka kemudian bertindak memberi rokok kepada mangsa dan memaksanya menghisap rokok itu namun mangsa sekali lagi enggan. Kali ini, mereka bertindak lebih kejam apabila meletakkan rokok di mulut mangsa dan memaksanya menghisap rokok itu sambil memukulnya beberapa kali,”.

Makna Tarikh Lahir


Kalau anda dilahirkan pada 1Hb, 10Hb, 19Hb, 28Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.1

Kalau anda dilahirkan pada 2Hb, 11Hb, 20Hb, 29Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.2

Kalau anda dilahirkan pada 3Hb, 12Hb, 21Hb, 30Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.3

Kalau anda dilahirkan pada 4Hb, 13Hb, 22Hb, 31Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.4

Kalau anda dilahirkan pada 5Hb, 14Hb, 23Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.5

Kalau anda dilahirkan pada 6Hb, 15Hb, 24Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.6

Kalau anda dilahirkan pada 7Hb, 16Hb, 25Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.7

Kalau anda dilahirkan pada 8Hb, 17Hb, 26Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.8

Kalau anda dilahirkan pada 9Hb, 18Hb, 27Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.9


no.1
—-
Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.

no.2
—-
Tak kira apa pun, anda akan disukai oleh semua orang kerana anda berperanankan Bulan dan semua orang suka akan bulan. Em…bagus! Anda suka bermimpi siang. Anda kurang berkeyakinan terhadap diri sendiri. Jadi and perlu membuat perubahan ke atas hidup anda. Anda adalah seorang yang sukar diramal kerana anda membuat perubahan berdasarkan masa dan keadaan. Anda juga seorang yang mementingkan diri sendiri tetapi and mempunyai bakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan. Sikap anda seperti bulan yang datang keredupan dan pudar jadi semua orang boleh mengetahui perubahan anda. Anda boleh menjadi Mahatma Gandhi yang kedua kerana cinta akan keamanan. Anda juga seorang yang bertanggungjawab dalam keluarga. Pasangan ideal anda adalah no.2, 5, 9.

no.3
—-
Anda adalah seorang yang berhati keras, pentingkan diri sendiri, kuat agama dan suka untuk mempertingkatkan kehidupan sendiri. Anda mempunyai masalah keluarga dan anda dapat mengharungi dengan kesabaran anda. Anda sangat pandai bercakap, wajah yang cantik, jadi ke mana saja anda pergi anda akan dapat apa yang anda inginkan. Daripada hari lahir anda, anda perlu berkerja keras untuk berjaya. Anda juga seorang yang menghormati orang yang lebih tua daripada anda. Bukannya senang nak menjalinkan hubungan sama ada percintaan, kekeluargaan atau persahabatan. Sekiranya anda suka akan sikap seseorang itu, maka hubungan itu akan berpanjangan. Anda suka akan kebebasan, pencipta di mana ada anda akan membawa harapan, kegembiraan dan keceriaan ke dunia ini. Pasangan ideal anda adalah no.6, 9.

no.4
—-
Anda adalah seorang yang amat degil dan rajin. Mungkin anda akan menjauhkan orang lain daripada anda kerana kata-kata anda. Anda seorang yang bertimbang rasa akan masalah orang lain. Anda berbakat dalam penyelidikan dan seni. Anda akan membantu ahli keluarga atau kawan-kawan yang menghadapi masalah tanpa berfikir panjang. Anda kena berhati-hati dengan orang sekeliling anda kerana mereka mungkin akan mempergunakan anda. Kawan-kawan anda akan menghabiskan masa dan wang ringgit anda dan selepas itu menjauhi daripada anda apabila anda dah tak ada nilai buat mereka lagi. Walau bagaimanapun anda tetap seorang yang sabar dan tegas. Pasangan ideal anda adalah no.1, 8.

no.5
—-
Anda sangat popular dalam komuniti. Anda boleh menyelesaikan sesuatu perkara hanya secara lisan. Anda mempunyai akal fikiran dalam menjalani perniagaan. Namun anda terlalu terburu-buru. Anda adalah seorang yang humor di kalangan kawan-kawan dan ahli keluarga. Kawan-kawan dan ahli keluarga anda juga akan minta bantuan anda apabila mereka memerlukan bantuan. Anda bukan seorang yang setia dalam hubungan percintaan. Anda suka perubahan dan kebebasan. Anda mempunyai ciri-ciri seorang pengembara dan ahli silap mata. Anda mempelajari hidup melalui pengalaman. Pasangan ideal anda adalah no.1 , 2, 9.

no.6
—-
Anda dilahirkan untuk menikmati hidup ini. Anda tidak pedulikan apa-apa perkara dan hanya ingin berseronok dalam hidup anda saja. Anda sangat pandai dalam pelajaran dan pengurusan perniagaan. Anda seorang genius, baik hati (tapi hanya orang yang beranggapan anda orang baik), mempunyai paras rupa yang cantik atau kacak. Semua benda yang baik akan datang pada anda. Anda mengambil berat ke atas ahli keluarga dan kawan-kawan anda. Pada pandangan mereka, anda adalah seorang yang murah hati, peramah, adil saksama dan mempunyai penilaian yang tajam. Pasangan ideal anda adalah no.1, 3, 9.

no.7
—-
Anda mempunyai daya tarikan kepada sesiapa saja. Anda adalah seorang yang realistik, yakin, gembira dan merupakan seorang yang genius dalam bidang pendidikan, muzik, seni dan nyanyian. Anda mempunyai masalah sikap iaitu panas baran. Namun demikian, anda banyak melakukan pengorbanan untuk keluarga. Anda meletakkan keluarga di tempat yang amat tinggi sekali sehingga kadang-kadang mengabaikan kebahagian diri sendiri. Anda telah dilahirkan untuk memberi sumbangan kepada dunia ini. Jadi anda seorang yang bagus dan seorang yang amat gembira. Pasangan ideal anda adalah no.2.

no.8
—-
Anda mempunyai personaliti yang sangat kuat jadi tak ada orang yang memahami anda. Kepakaran anda hanyalah menuding jari pada sesuatu benda. Anda juga mengalami pelbagai dugaan dalam hidup. Semua masalah ini telah menjadikan anda lebih kuat dan tabah. Anda memperjuangkan keadilan. Kebanyakan masa anda telah dihabiskan bersama-sama dengan kawan-kawan. Anda seorang yang disiplin dalam hidup, tidak putus asa dan berani. Faktor-faktor ini telah membawa anda ke puncak kejayaan. Anda juga adalah seorang ahli pasukan, keluarga dan pejuang yang sangat bagus. Pasangan ideal anda adalah no.1, 4.

no.9
—-
Anda adalah seorang yang sangat tabah dari segi fizikal dan juga mental. Anda mempunyai penilaian yang sangat tajam. Anda juga adalah seorang yang sangat dihormati dalam komuniti. Anda adalah orang yang boleh menerima cabaran dan berjaya dalam apa jua yang anda buat. Pada usia yang muda anda selalu bertentangan dengan ibu bapa anda. Tapi apabila usia anda telah semakin meningkat anda adalah seorang anak yang taat dan hormati mereka. Anda sesuai menceburi bigan kejuruteraan atau perbankan kerana orang lain percaya dan yakin akan anda. Anda merupakan model teladan kepada orang lain. Pasangan ideal anda adalah no. 3, 5, 6

Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menyifatkan kenaikan gaji kakitangan awam terutama guru pada pembentangan Bajet 2012 oleh kerajaan baru-baru ini adalah selaras dengan bebanan kerja dihadapi warga pendidik kini. Presiden NUTP, Hashim Adnan, berkata jika dibandingkan negara maju, gaji warga pendidik mereka lebih tinggi berbanding gaji kakitangan awam di kementerian lain kerana guru adalah aset melahirkan modal insan cemerlang.

“Memang pengumuman Bajet oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kali ini menyaksikan kenaikan gaji kakitangan awam yang mana guru mendapat sedikit kelebihan, namun, bagi saya ia bertepatan dengan tugas dan tanggungjawab guru kini. Jika kita lihat negara maju, Jepun, Sweden dan Korea, gaji warga pendidik mereka adalah tinggi. Begitu juga dengan negara jiran kita Singapura,”.

Pengumuman bajet itu menyaksikan golongan guru yang meliputi kira-kira sepertiga daripada 1.2 juta penjawat awam mendapat kenaikan gaji terbesar menerusi Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA). Guru bukan siswazah menerima kenaikan sehingga 39 peratus, manakala guru siswazah menerima kenaikan 37.7 peratus. Sebagai contoh, gaji maksimum guru bukan siswazah gred DGA34 dinaikkan daripada RM3,860 di bawah Sistem Saraan Malaysia (SSM) kepada RM5,370 mengikut SBPA. Bagi guru siswazah pula, gaji maksimum gred DG48, di bawah SSM ialah RM6,325 menjadi RM8,710 mengikut SBPA.

blog uncle seekers


Assalamualaikum dan salam satu Malaysia. Anda kenal Uncle Seekers? Ala, yg duk kata hantu suka perempuan seksi tu. Hehe… Panas, apabila beberapa orang artis melahirkan rasa kurang senang apabila masa depan mereka diramalkan oleh Uncle Seekers. Antara perkara yang dikatakan akan terjadi termasuklah penceraian, kematian dan kegagalan dalam kerjaya. Kebanyakan mereka menganggap ramalan yang dibuat oleh pakar paranormal, Syed Abdullah Hussein Al-Attas atau lebih dikenali sebagai ‘Uncle Seekers’ menerusi laman blognya adalah sesuatu yang karut marut dan tidak boleh dipercayai. Namun, salah satu ramalannya sudah pun menjadi kenyataan. Ramai yang terkejut apabila ramalan bahawa Datuk Ahmad Jais akan meninggal dunia benar-benar telah berlaku seperti yang diramalkan.


Uncle Seekers menganggap ramalan yang ditulis dalam blog miliknya itu bukan ingin mencari publisiti murahan tetapi sekadar ingin berkongsi pengalaman dengan pengikut blognya itu. “Saya cuma bermimpi dan apa yang berlaku dalam mimpi itu dikongsi dalam blog. Lagipun itu sekadar ramalan, kenapa perlu gusar?Bila orang meramalkan tentang cuaca, boleh saja diterima, tetapi bila saya buat ramalan tentang manusia, orang tak boleh terima pula. Kenapa?Saya sedar, diri ini bukanlah seorang bomoh. Rasanya tidak salah untuk kita memberitahu apa yang berlaku dalam mimpi kita,”.

Antara artis lain yang diramalkan oleh Uncle Seekers ialah Marsha, Rabecca Nur Al-Islam, dan Zizan. Jom baca respon daripada mereka!

Marsha berkata, ramalan kononnya dia akan memeluk Islam dan bakal bertunang sebelum tahun 2013 adalah karut dan Uncle Seekers tidak patut menceritakan ramalan yang datang daripada mimpi itu dalam blognya. “Andai kata benarlah dia (Uncle Seekers) mempunyai kebolehan meramal masa depan orang, rasanya dia tidak patut mendedahkannya dalam blog. “Tambahan pula ia merupakan isu yang sangat sensitif. Kenapa perlu menceritakan kepada umum tentang ramalan yang karut itu?

Kata Rabecca pula, ramalan bahawa rumah tangganya akan mula goyah akibat kesilapan sendiri juga dianggap palsu kerana Uncle Seekers tidak pernah bertemu dengannya walau sekalipun. “Dia tiada hak untuk meramal masa depan saya lebih-lebih lagi saya tidak pernah mengenalinya. “Bagi saya hanya Tuhan sahaja yang mengetahui tentang masa depan kita dan tidak perlulah dia ingin menceritakan kisah ramalan karut itu dalam blognya. “Tambah pula, siapa dia yang hendak meramal tentang rumah tangga saya? Setakat ini, Alhamdulillah, kehidupan saya bersama suami bahagia,”.

Bagaimanapun Zizan yang dikatakan kononnya menghadapi masa depan gelap gara-gara dikaitkan dengan isu seks pula enggan memberi sebarang komen tentang hal berkenaan. “Saya tak mahu komen tentang perkara ini. Sebelum ini orang dah cakap saya macam-macam tentang isu Hantu Bonceng,” katanya yang tidak mempercayai berhubung ramalan masa depan.

Mustahil
Mustahil
Mustahil
Mustahil
Mustahil

lupa


Salam semua. Apa khabar? Harap anda semua sihat… Petang ni saya nak berkongsi mengenai kisah hidup saya. Bukan nak menagih simpati, cuma sekadar peringatan untuk diri sendiri.

Ayah saya bekerja sebagai PAR, Pembantu Am Rendah. Walaupun bekerja dalam sektor kerajaan, ayah saya dibebani dengan hutang. Hutang koperasi dan macam2 lagi. Hatta beli barang keperluan harian pun berhutang, masuk buku 555. Tapi bukan tu yg nak saya ceritakan.

Saya nak bercerita mengenai betapa susahnya untuk mendapat duit. Ye, duit! Oleh sebab ekonomi keluarga yang teruk, ayah cuba berniaga di kawasan hadapan kilang, dimana pekerja kilang akan beli makanan time rehat dan balik. Ramai juga yang berniaga. Kalau nak diikutkan, memang salah dan tak boleh meniaga kat sana. Ada hari, untung dan ada hari rugi. Ada satu hari tu, saya ikut ayah berniaga. Bila minah2 kilang tengok ayah bawak anak, dorang pegi beli di gerai lain. Hari tu cuma laku telur masin. Memang sedih. Ayah cool aje. Tapi dalam hati dah tentu ayah lebih sedih lagi… Kesudahannya, ayah berhenti berniaga.

Kisah kedua pula, bila diingat2, lebih menyedihkan. Masa tu mak cuba berniaga goreng pisang, roti sardin dan air. Kawasan tu memang tak ramai yang lalu lalang. Jadi tak ramai jugalah yang datang membeli. Ayah yang suruh mak meniaga. Dan mak turutkan. Dengan harapan dapat duit lebih. Tapi rezeki tidak ada disitu… Pernah mak terdengar orang berkata goreng pisangnya tak sedap. Kesian mak…

Pernah juga mak cuba bekerja di kedai makan. Sebagai pembantu tukang masak. Mak bawa adik. Masa tu adik kecil lagi. Tapi sekejap saja. Akhirnya mak berhenti kerja sebab tuan kedai cakap kasar dan banyak sangat komplen. Lagi pun mak susah nak buat kerja sebab bawak baby…

Sekarang mak tak payah susah2 kerja lagi. Anak mak ni mampu tanggung mak. Bukan takat tanggung, bahkan hidup jauh lebih senang. Kalau dulu tv rosak, berbulan2 kita tak tengok tv sebab takda duit nak baiki, sekarang kita boleh pakai buang je tv. Tak payah nak baiki. Bukan sombong atau lupa diri. Tapi memang hati ni rasa nak balas balik semua kesusahan dulu.

Lihat! Betapa susahnya kalau kita takda harta, takda duit. Mungkin ada diantara anda yang membaca tidak dapat membayangkannya kerana tidak pernah hidup susah. Dan entry ini saya tulis bukan berniat untuk menagih simpati sesiapa, tetapi supaya saya tidak lupa jasa emak dan ayah. Tidak lupa kesusahan mereka semasa membesarkan saya.

Bila kita takda duit, orang memang akan pandang rendah. Tapi bila kita berduit, orang sanjung, orang puji, dan ramai pula yang nak berdamping. Semoga saya tidak akan pernah lupa asal usul saya. Terima kasih kerana membaca…

Unifi & Streamyx cukai 6%


Panas, panas! Kerajaan Malaysia baru sahaja membentangkan budget 2012 dengan memberi perkhimatan awam pelbagai faedah, dan kini kita bakal dikejutkan pula oleh pengesahan kenaikan kadar 6% yang akan ditangung oleh setiap penguna tidak kira dari sektor awam mahu pun swasta . Sewaktu mereka cuba menaikan tax 6% untuk Telco, Digi, Celcom, Maxis, dan Umobile pihak telco ada bagi tahu kepada penguna dan penguna sedar, tentangan hebat telah diberikan dan kerajaan 'hold' kan dahulu cukai tersebut, tapi kenaikan tax pada TM, Unifi, Streamyx ini tiada liputan meluas dan kerajaan pasti akan jalankan pada 1 Januari 2012!


Seni Itu Indah
Seni Itu Indah
Seni Itu Indah
Seni Itu Indah
Seni Itu Indah
Seni Itu Indah
Seni Itu Indah
Seni Itu Indah
Seni Itu Indah
Seni Itu Indah

Dalam hadith Rasulullah S.A.W. menerangkan: "Ya Allah aku berlindung kepada Engkau dari tipuan syaitan diwaktu sakaratul maut. "


Rombongan 1

Akan datang Iblis dengan berbagai rupa aneh seperti emas, perak dan lain-lain, serta sebagai makanan dan minuman yang lazat-lazat. Disebabkan orang yang di dalam sakaratul maut itu di masa hidupnya sangat tamak dan haloba kepada barang-barang tersebut, maka diraba dan disentuhnya barang-barang Iblis itu, pada waktu itu nyawanya putus dari tubuh. Inilah yang dikatakan mati yang lalai dan lupa kepada Allah SWT inilah jenis mati fasik dan munafik, ke nerakalah tempatnya.


Rombongan 2

Akan datang Iblis kepada orang yang didalam sakaratul maut itu merupakan diri sebagai rupa binatang yang di takuti seperti, Harimau, Singa, Ular yang berbisa. Yang apabila orang yang sedang sakaratul maut itu memandang ke binatang itu, maka dia pun menjerit dan melompat sekuat hati. Maka seketika itu juga akan putuslah nyawa itu dari badannya, maka matinya itu disebut sebagai mati lalai dan mati dalam keadaan lupa kepada Allah SWT, matinya itu sebagai Fasik dan Munafik dan ke nerakalah tempatnya.


Rombongan 3

Akan datang Iblis mengacau dan memperdayakan orang yang di dalam sakaratul maut itu dengan menyerupai binatang kesayangannya. Apabila tangan orang yang hendak mati itu meraba-raba kepada binatang kesayangan itu dan waktu tengah meraba-raba itu dia pun mati, maka matinya itu di dalam golongan yang lalai dan lupa kepada Allah SWT. Matinya itu mati Fasik dan Munafik, maka nerakalah tempatnya.


Rombongan 4

Akan datang Iblis merupakan dirinya dengan rupa yang paling dibenci oleh orang yang akan mati, seperti musuhnya ketika hidupnya dahulu maka orang yang di dalam sakaratul maut itu akan menggerakkan dirinya untuk melakukan sesuatu kepada musuh yang dibencinya itu. Maka sewaktu itulah maut pun datang dan matilah ia sebagai mati Fasik dan Munafik, dan nerakalah tempatnya.


Rombongan 5

Akan datang Iblis merupakan dirinya dengan rupa sanak-saudara, seperti ayah ibunya dengan membawa makanan dan minuman, sedangkan orang yang di dalam sakaratul maut itu sangat mengharapkan minuman dan makanan lalu dia pun menghulurkan tangannya untuk mengambil makanan dan minuman yang dibawa oleh si ayah dan si ibu yang dirupai oleh Iblis, berkata dengan penuh kasih…

"Wahai anakku inilah saja makanan dan bekal yang kami bawakan untukmu dan berjanjilah bahawa engkau akan menurut kami dan menyembah Tuhan yang kami sembah, supaya kita tidak lagi bercerai dan marilah bersama kami masuk ke dalam syurga. "

Maka dia pun sudi mengikut tawaran itu dengan tanpa berfikir lagi, ketika itu waktu matinya pun sampai maka matilah dia di dalam keadaan kafir, kekal di dalam neraka dan terhapuslah semua amal kebajikan semasa hidupnya.


Rombongan 6

Akan datanglah Iblis merupakan dirinya sebagai ulama'-ulama' yang membawa banyak kitab-kitab, lalu berkata ia: "Wahai muridku, lama sudah kami menunggu akan dikau, ternyata kamu sedang sakit di sini, kerana itu kami bawakan kepada kamu doktsr dan ubat untukmu. " Lalu diminumnya ubat, itu maka hilanglah rasa penyakit itu, kemudian penyakit itu datang lagi. Lalu datang pula Iblis yang menyerupai ulama' dengan berkata: "Kali ini kami datang kepadamu untuk memberi nasihat agar kamu mati didalam keadaan baik, tahukah kamu bagaimana hakikat Allah?"

Berkata orang yang sedang dalam sakaratul maut: "Aku tidak tahu. "

Berkata ulama' Iblis: "Ketahuilah, aku ini adalah seorang ulama' yang tinggi dan hebat, baru saja kembali dari alam ghaib dan telah mendapat syurga yang tinggi. Cubalah kamu lihat syurga yang telah disediakan untukmu, kalau kamu hendak mengetahui Zat Allah SWT hendaklah kamu patuh kepada kami. "

Ketika itu orang yang dalam sakaratul maut itu pun memandang ke kanan dan ke kiri, dan dilihatnya sanak-saudaranya semuanya berada di dalam kesenangan syurga, (syurga palsu yang dibentangkan oleh Iblis untuk tujuan menggoda orang yang sedang dalam sakaratul maut). Kemudian orang yang sedang dalam sakaratul maut itu bertanya kepada ulama' palsu:

"Bagaimanakah Zat Allah?" Iblis merasa gembira apabila jeratnya mengena.

Lalu berkata ulama' palsu: "Tunggu, sebentar lagi dinding dan tirai akan dibuka kepadamu. "

Ketika tirai dibuka selapis demi selapis tirai yang berwarna warni itu, maka orang yang dalam sakaratul maut itu pun dapat melihat satu benda yang sangat besar, seolah-olah lebih besar dari langit dan bumi.

Berkata Iblis: "Itulah dia Zat Allah yang patut kita sembah. "

Berkata orang yang dalam sakaratul maut: "Wahai guruku, bukankah ini benda yang benar-benar besar, tetapi benda ini mempunyai enam sisi, iaitu benda besar ini ada kiri dan kanannya, mempunyai atas dan bawah, mempunyai depan dan belakang. Sedangkan Zat Allah tidak menyerupai makhluk, sempurna Maha Suci Dia dari sebarang sifat kekurangan. Tapi sekarang ini lain pula keadaannya dari yang di ketahui dahulu. Tapi sekarang yang patut aku sembah ialah benda yang besar ini. "

Dalam keraguan itu maka Malaikat Maut pun datang dan terus mencabut nyawanya, maka matilah orang itu di dalam keadaan kafir dan kekal di dalam neraka dan terhapuslah segala amalan baik selama hidupnya di dunia ini.


Rombongan 7

Rombongan Iblis yang ketujuh ini terdiri dari 72 barisan sebab dari menjadi 72 barisan ialah kerana dia menepati Iktikad Muhammad S.A.W bahawa umat Muhammad akan terbahagi kepada 73 barisan). Satu barisan/golongan yang benar iaitu ahli sunnah waljamaah, 72 yang lain masuk ke neraka karena sesat. Ketahuilah bahawa Iblis itu akan mengacau dan mengganggu anak Adam dengan 72 macam yang setiap satu berlainan di dalam waktu manusia sakaratul maut.


Oleh kerana itu hendaklah kita mengajarkan kepada orang yang hampir meninggal dunia akan talkin Laa Ilaaha Illallah untuk menyelamatkan dirinya dari gangguan Iblis dan syaitan yang akan berusaha bersungguh-sungguh menggoda orang yang sedang dalam sakaratul maut. Disebutkan dalam sebuah hadith yang ertinya: "Ajarkan oleh kamu (orangyang masih hidup) kepada orang yang hampir mati itu: Laa Ilaaha Illallah.

Tips Memelihara Ikan Laga



Assalamualaikum semua. Kali ni, Cuma nak share satu page facebook iaitu Pemeliharaan ikan laga yang dikelola oleh saya sendiri selaku admin. Ada dua orang lagi admin dan buat masa ni baru ada 230 orang ahli. Page ini dibuat untuk berkongsi minat, pendapat, cara penjagaan dan semuanya mengenai ikan laga. Kalau anda suka memelihara ikan laga, bolehlah like page tersebut, Namun kadangkala agak sukar menyelenggara page tersebut kerana kesibukan bekerja. Di sini saya ingin meminta maaf sekiranya soalan-soalan anda tidak mendapat respon segera. Adios…

PS : Sekiranya ada yang berminat untuk membeli ikan laga, boleh menghubungi saya di talian 0125588303.

Nasi Lemak 2.0 Mediafire Download

Nasi Lemak 2.0 Mediafire Download

Nasi Lemak 2.0 Mediafire Download

Nasi Lemak 2.0 Mediafire Download

Cef Huang (Namewee) berdepan kesukaran untuk meneruskan perniagaan makanan miliknya kerana dia gagal menyediakan masakan ‘tempatan’ yang diinginkan oleh para pelanggannya. Namun, bertentangan dengan masakannya yang kurang popular, dia dikenali sebagai ‘Hero Huang’ di kawasan kejiranannya. Cef Huang akan membantu komunitinya sehinggalah dia bertemu dengan Xiao K (Karen Kong) yang membuatkan dia terjebak dalam masalah. Untuk membolehkan dia meneruskan kehidupan ini serta perniagaan restorannya, Cef Huang perlu mendapatkan bantuan daripada penjaja gerai wanita penuh misteri (Adibah Noor), yang mengarahkan dia agar memulakan satu pengembaraan yang hebat dalam kehidupannya. Ketika berdepan pengalaman yang bakal memberikan kesedaran pada dirinya, dia akan bertemu ramai ‘hero tempatan’ yang memberikan sokongan kepadanya untuk menemui semula asal-usulnya serta erti sebenar yang tersembunyi dalam ‘Nasi Lemak’.





BESUT - Seorang pemandu ambulans dari Hospital Daerah Besut lebam mata kiri setelah ditumbuk seorang lelaki kerana didakwa lambat tiba untuk membawa isteri lelaki itu ke hospital. Kejadian di Taman Abdullah, Alor Lintah, dekat Jerteh pada 2.45 pagi tadi, disaksikan seorang Pegawai Perubatan dan dua jururawat yang datang bersama dalam ambulans itu yang dipandu Mahadi Mohd Jaafar, 39.

Mahadi, yang turut cedera di pipi kiri, memberitahu pemberita bahawa pada 2.30 pagi beliau menerima arahan daripada pegawai bertugas untuk mengambil seorang wanita yang sakit untuk bersalin di kawasan perumahan itu. Sebelum ke rumah berkenaan, beliau terlebih dahulu mengambil seorang Pegawai Perubatan serta dua jururawat dan tiba di rumah pesakit 15 minit kemudian.

"Sebaik tiba di rumah itu, seorang lelaki terus marah dengan mengatakan kami lambat sampai dan dia secara tiba-tiba menumbuk muka saya sekali di bahagian pipi dan mata kiri," katanya.

Lelaki itu bagaimanapun ditenangkan anggota keluarganya yang lain. Ketika kekecohan berlaku, Pegawai Perubatan dan dua jururawat itu membantu wanita berkenaan melahirkan sepasang anak kembar.

Mahadi berkata beliau membuat laporan polis mengenai kejadian itu di Balai Polis Jerteh 40 minit kemudian selepas menghantar wanita dan dua bayi kembar itu ke hospital. Ketua Polis Daerah Besu, Supt Kamaruddin Mohd Zakaria yang dihubungi mengesahkan pihaknya telah menerima laporan berhubung kejadian.


PS: Guano gocoh sokmo set demo...


Agaknya tidak ramai yang membaca pendedahan fakta amat memalukan berhubung tahap akhlak remaja kini oleh sebuah tabloid harian pada Sabtu, 1 Oktober. Mungkin juga di kalangan yang terbaca paparan itu pula tidak lagi menganggapnya suatu yang mengejutkan. Laporan yang dimaksudkan itu mendakwa setiap tiga daripada enam remaja berumur antara 15 hingga 28 tahun di negara ini mempunyai rekod hubungan seks luar nikah. Disebutkan antara faktor utama mendorong perbuatan sundal itu ialah perasaan ingin mencuba, terutama sebagai akibat langsung daripada menonton video lucah. Namun fakta lebih mendukacitakan ialah apabila dikatakan kebanyakan remaja terbabit adalah lulusan universiti. Ertinya, ia bukan hanya dilakukan kalangan remaja liar dan tidak berpelajaran, tetapi turut melibatkan mereka yang memiliki pencapaian akademik agak memuaskan.

Laporan itu memetik hasil Kajian Isu Pembuangan Bayi oleh Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM) pada September hingga November 2010. Ia melibatkan seramai 5,016 responden yang dipilih secara rawak, terdiri daripada 2,457 orang atau 49 peratus remaja lelaki, manakala 2,559 atau 51 peratus responden adalah perempuan. Di antara dapatan kajian itu, seramai 2,260 responden mengakui terbabit seks bebas. Manakala 1,922 daripada mereka mengetahui rakan mereka mempunyai sejarah hitam mengandung anak luar nikah.

“Berdasarkan kaji selidik itu juga, sebanyak 52 peratus (2,608) menyatakan rakan mereka melakukan seks sebelum berkahwin dan 76 peratus (3,812) lagi mempunyai rakan pernah menonton video serta memiliki bahan lucah,” laporan itu memetik kata Ketua Pegawai Operasi IPPBM, Zakariah Md Sam.

Pendedahan itu juga menyeret pertikaian terhadap tahap kecemerlangan dan keberkesanan sistem pendidikan negara. Bahawa ia hanya mampu melahirkan insan yang cemerlang akademik, tetapi sangat bobrok akhlak dan jelik keperibadian mereka. Apa tidaknya apabila kajian tadi mengesahkan 76 peratus daripada yang mengakui terlibat dengan gejala memalukan itu adalah pemegang ijazah, diploma serta PhD? Justeru, memang tepat sergahan dilontarkan Zakariah, “... jadi bila mereka ini sudah terbabit dengan isu moral, bagaimana golongan ini mampu dijadikan teladan kepada belia lain yang memandang tinggi status mereka sebagai orang yang berpendidikan tinggi”. Apa gunanya mereka berjaya dan cerdik tetapi tidak tahu di mana letaknya dosa-pahala? Berbanggakah kita dapat menghasilkan ramai cerdik-pandai atau anak-cucu yang sangat cemerlang akademik mereka, sedangkan di masa sama mereka amat bobrok akhlak dan tingkahlaku?

Tidak dinafikan sistem pendidikan sedia ada telah berjaya menghasilkan ramai cerdik pandai, cendikiawan pelbagai bidang dan jurusan. Kita tidak kurang peguam dan pakar undang-undang, tetapi tidak sedikit antara mereka menggunakan pengetahuan luas dalam perundangan untuk memutarbelit fakta dan menukar harta orang menjadi miliknya. Kita berbangga memiliki ramai anak bangsa bergelar doktor, tetapi antara mereka juga ada yang aktif merosakkan generasi muda dengan sindiket penjualan ubat batuk dan seumpamanya.

Tinjauan juga pernah dibuat di kalangan penuntut perempuan nmengenai kemungkinan mendapat pasangan lelaki berusia. Sebahagian tidak sedikit antara mereka menyatakan tidak kisah bersuamikan orang tua, asalkan orang itu kaya dan dapat menjamin keperluan kewangan mereka. Ini menunjukkan fokus pemikiran penuntut universiti kita sudah terarah kepada mencari dan menjamin kepentingan kebendaan. Soal moral dan nilai positif masyarakat nampaknya sudah tiada dalam perkiraan mereka.

Itu belum lagi kita sebut soal adab sopan dalam tuturkata dan perlakuan mereka, terutama di khalayak awam. Tidak ada rasa hormat terhadap orang tua, bercakap lucah dan kotor. Berkelakuan tidak senonoh, berpakaian macam orang tidak bertamadun dan berbagai lagi perlakuan memualkan. Sebagai kelompok yang banyak membuat keputusan dalam hidup berpandukan perkiraan logik akal, golongan remaja ini terdorong berfikir lebih jauh. Terlintas di fikiran mereka, jika para pemimpin yang berkuasa mengatakan hukum Islam yang datang dari Tuhan itu tidak sesuai dilaksanakan di zaman ini, bermakna Tuhan yang menciptakan hukum itu juga tidak sesuai disembah dan diagungkan. Lebih meyakinkan lagi mereka ini apabila kenyataan para pemimpin yang kurang asas ilmu agama itu diperakui atau tidak langsung dibantah oleh sebilangan para ulama dan mereka yang dikenali sebagai cendikiawan Islam. Logiknya, jika hukum Tuhan pun mereka tidak rasa apa-apa untuk permainkan, maka apakah kita boleh harap mereka akan merasa gerun dan takut untuk melanggar hukum dan undang-undang manusia? Akibatnya, mereka tidak akan takut untuk rasuah, salahguna kuasa, menyeleweng wang syarikat atau pejabat, menipu dalam perniagaan dan berbagai perbuatan tidak bermoral.

Maka apakah dengan keperibadian remaja yang ada kini segala kemakmuran dan keamanan yang kita kecapi hari ini mampu dikekalkan hingga ke masa depan? Lebih membimbangkan lagi, apakah peribadi-peribadi yang berkemungkinan bakal mengambilalih kepimpinan masyarakat sebegitu dapat kita harapkan untuk menjaga agama di masa depan? Timbunan kes-kes salah laku sosial, jenayah berat dan keganasan seksual membabitkan remaja yang terhidang di media saban hari kebelakangan sebenarnya mengisyaratkan hakikat amat menakutkan tentang masa depan negara.

Sepertimana digambarkan hasil kajian IPPBM tadi, jika kecenderungan itu dibiarkan berterusan dan peratusan mereka yang terlibat dengan seks bebas di kalangan generasi akan datang kekal melebihi 50 peratus, maka dapat kita congak apa hakikat yang bakal dihadapi negara kita 30 atau 40 tahun nanti. Tatkala para remaja yang separuh mereka terdiri daripada bekasan penzina ini menjadi warga paling tua dalam masyarakat, dan tabiat buruk mereka turut sama dilalui ibubapa segenap lapisan umur selepas mereka, maka sudah tentu ketika itu kesemua yang bergelar anak atau cucu kepada mereka adalah beribubapa atau berdatuk-nenekkkan manusia yang ada rekod akviti seks luar nikah.

Alangkah malunya apabila dikatakan pada ketika itu separuh daripada jumlah rakyat Malaysia adalah dari keturunan bekas penzina! Justeru, mengapa tidak kita beri peluang kepada hukum Islam memperbetulkan keadaan dan menyelamatkan negara dari kemungkinan menakutkan itu?


gambar tersembunyi
gambar tersembunyi
gambar tersembunyi
gambar tersembunyi
gambar tersembunyi
gambar tersembunyi
gambar tersembunyi
gambar tersembunyi
gambar tersembunyi
gambar tersembunyi

nabil kawin

PERCINTAAN hanya ada dua penyelesaian, sama ada berkahwin atau berputih mata. Namun buat pelawak muda yang pernah menjulang anugerah Artis Paling Popular pada awal kemunculannya, Ahmad Nabil Ahmad, 28, kisah cintanya ibarat fantasi Bollywood yang berakhir di jenjang pelamin.

nabil kawin

Nabil bukan lagi anak bujang, jangan lagi dia dikait-kaitkan dengan cerita putus kasih bersama bekas kekasihnya Irma Hasmie yang terputus di tengah jalan. Selepas solat Jumaat kelmarin, Nabil selamat memeterai akad menjadi nakhoda rumah tangga kepada Nazirah Ayub, 23.

Berlatarkan Masjid Tuanku Mizan, Putrajaya, merpati dua sejoli itu disatukan ikatan oleh Penolong Pendaftar Nikah Cerai dan Rujuk Putrajaya, Mohd. Ridza Ahmad berwalikan bapa kepada pengantin perempuan sendiri Ayub Hassan. Bersaksikan keluarga kedua-dua pihak, kenalan terdekat serta wakil media, Nazirah menerima mas kahwin sebanyak RM300 dan sebentuk cincin bernilai RM5,000 manakala wang hantaran ditetapkan sebanyak RM15,000. Pada malam ini, mereka berdua bakal diraikan dalam satu majlis resepsi bertemakan fantasi di i-City, Shah Alam.


Ada bisik-bisik menyifatkan keputusan Nabil berkahwin ini sebagai langkah menutup zaman nakal, apa komen Nabil?

nabil kawin
nabil kawinnabil kawin

Saya cakap terus-teranglah, langsung saya tidak terlintas bahawa perkahwinan saya ini untuk tutup sebarang kontroversi atau tutup zaman itu atau ini. Saya ikhlas mengahwini Nazirah. Sudah lumrah artis memang tidak sepi daripada cerita-cerita gosip dan tidak semestinya bila sudah kahwin seseorang artis itu tidak akan berdepan dengan cerita sensasi.


Nazirah bukan artis, adakah itu dianggap satu kelegaan buat Nabil kerana dia bukan tumpuan media?

Memang sejak dari awal lagi saya sangatlah lega kerana Nazirah tidak terlibat dengan industri seni. Dalam bidang ini, saya sendiri sedar tentang sikap dan perangai orang dalam industri. Lagipun Nazirah sendiri tiada kawan artis selain saya.


Bagaimana persiapan diri untuk melayari fasa alam berumahtangga?

Isteri saya ini berminat dengan perniagaan, jadi dia akan cuba buka bisnes butik pakaian serta cenderahati wanita. Asalkan tidak lalai daripada tugasnya sebagai isteri, saya okey. Saya sendiri akan teruskan karier dalam bidang seni dan terus kerja kuat untuk masa depan keluarga, mana tahu lepas ini akan ada cahaya mata pula.


Perkahwinan pasti berhadapan pasang surut tapi perkahwinan artis lebih hebat cabarannya, kalian sendiri bagaimana?

nabil kawin

NABIL:Saya janji akan menjadi sebaik-baik suami dan mengubah mana-mana sikap orang bujang yang tidak sesuai lagi diamalkan bila sudah bergelar suami.

NAZIRAH: Seboleh-bolehnya saya akan cuba bersikap lebih terbuka dan kena banyak bersabar dan memahami sedalam-dalamnya karier suami sebagai artis. Mungkin cara itu mampu mengekalkan hubungan kami. Selebihnya doa dan tawakal kepada Allah.


Sudah ada destinasi bulan madu?

Buat masa ini tiada perancangan, dapat selesaikan apa yang patut dan wajib pun sudah cukup melegakan lagipun, saya sudah ada jadual penggambaran yang perlu diselesaikan. Cuma satu sahaja harapan saya, saya sudah berniat untuk menunaikan umrah selepas kahwin. Jadi, kalau ada rezeki, hujung tahun nanti kami akan mengerjakan umrah bersama-sama. Saya harap sangat-sangat untuk ke sana dan biarlah umrah itu nanti akan jadi bulan madu buat kami berdua.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


PENGUMUMAN
Saya ada membiak pelbagai jenis ikan laga hiasan. Sesiapa yang berminat untuk membeli, bolehlah menghubungi saya (012). Ikan daripada jenis baka yang baik (ekor D), hanya berharga RM10. Harga masih boleh dirunding bagi pembelian lebih dari 3 ekor. Ikan boleh dipos, self collect, atau dihantar bagi kawasan berdekatan (Ipoh, Kuala Kangsar & Taiping).Namun bergantung kepada stok, kerana saya tidak membiak ikan laga sepenuh masa.Terima kasih.



BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

OhTuhan... Ku bersyukur mempunyai blog ini. Sebagai tempat aku memperbanyak ilmu dan meluah apa tersirat di kalbu. Namun hanya pada Mu Tuhan sebenar-benarnya tempatku untuk mengadu. Kau jadikanlah blog ini, blog yang memberi manafaat kepada sesiapa yang membukanya. Sebagaimana nama blog ini sendiri, Kau realisasikanlah harapanku untuk melihat keindahan syurgaMu Tuhan.



Slmt Dtg Ke Blog SII

Assalamualaikum... Selamat datang ke blog peribadi Muhammad Izuan Bin Tahrim... Kunjungan anda ke blog saya amat saya alu-alukan... Diharap melalui blog, kita dapat menjalinkan hubungan silaturrahim dan menjadi sahabat... Wassalam...

Tentang Penulis SII

Foto saya
Dilahirkan dalam sebuah keluarga sederhana oleh ibu tersayang pada 8 hb Mac… Anak ke 2 dari 3 adik beradik…
Takkan tengok je? Klik yer :)
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates