Bagi memudahkan anda melihat keseluruhan tajuk entry, sila tekan SITEMAP pada menu di atas.

Baca Cerita Yang Best - Klik, Jangan Tak Klik!

Gembira sekali, akhirnya saya dapat melawat tempat pembiakan ikan laga yang berada di sekitar Kuala Besut Terengganu... daripada proses ikan di spawn, sehingga telur menetas... kemudian terus ke kolam asuhan... setelah matang, ikan tersebut mula diasingkan dari kolam asuhan dan diletakkan di dalam bekas... saya bersama rakan saya dapat melihat cara ikan laga ini dibiakkan... Kami dijelaskan tentang PH air yang sesuai untuk ikan pelaga dan cara2 untuk menjaga kualiti air terbaik untuk ikan laga... kagum saya melihat ikan laga yang begitu banyak sekali dibiakkan... terdapat pelbagai harga dari yang murah hinggalah kepada yang mahal... cantik-cantik belaka... jika anda ke sini, anda pasti rambang mata untuk memilih... kerana ikan2 laga di sini bukan saja cantik, malah sangat aktif... Terima kasih kepada rakan saya yang telah merakamkan beberapa gambar semasa di sana...
Gambar di atas inilah kolam asuhan ikan laga... anak2 ikan sama umur yang jumlahnya beratus2 ekor diletakkan di dalam satu kolam supaya saiz2 mereka sama. ikan ini dijaga di sini sehingga besar...Gambar di atas ini pula ialah stok ikan laga yang hampir mencapai saiz yang sesuai untuk dijual... untuk menjaga ikan2 laga yang banyak ini memerlukan minat yang mendalam...yeargh... ikan2 diatas ini pula sudah matang dan sedia dijual kepada peminat2 betta... pelbagai harga, pelbagai warna dan pelbagai jenis... ikan2 ini sudah diletakkan di bahagian depan kedai...hmm, ikan merah ni pulak, bakal dibeli oleh kawan saya... amacam?? cantik x?? hehe... nanti saya akan sambung lagi cerita pasal ikan laga nih... bye2...


8 orang menconteng:

aku suka makan ikan. ikan laga sedap masak apa ye? :l:

@geekz36, ikan laga sedap makan idup2...

Kedai kat mne ni.. Leh pm name kedai and alamat die x?thanks

Kedai kat mne ni.. Leh pm name kedai and alamat die x?thanks

area mana kedai ni beb, cari x jumpa la tadi

kuala besut kt mana area dia.. nk try pg

bagi alamat dia bro

mohon email lokasi kedai..tq

Catat Ulasan

Kalau baik hati, komen lerr sikit... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


PENGUMUMAN
Saya ada membiak pelbagai jenis ikan laga hiasan. Sesiapa yang berminat untuk membeli, bolehlah menghubungi saya (012). Ikan daripada jenis baka yang baik (ekor D), hanya berharga RM10. Harga masih boleh dirunding bagi pembelian lebih dari 3 ekor. Ikan boleh dipos, self collect, atau dihantar bagi kawasan berdekatan (Ipoh, Kuala Kangsar & Taiping).Namun bergantung kepada stok, kerana saya tidak membiak ikan laga sepenuh masa.Terima kasih.



BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

OhTuhan... Ku bersyukur mempunyai blog ini. Sebagai tempat aku memperbanyak ilmu dan meluah apa tersirat di kalbu. Namun hanya pada Mu Tuhan sebenar-benarnya tempatku untuk mengadu. Kau jadikanlah blog ini, blog yang memberi manafaat kepada sesiapa yang membukanya. Sebagaimana nama blog ini sendiri, Kau realisasikanlah harapanku untuk melihat keindahan syurgaMu Tuhan.



Slmt Dtg Ke Blog SII

Assalamualaikum... Selamat datang ke blog peribadi Muhammad Izuan Bin Tahrim... Kunjungan anda ke blog saya amat saya alu-alukan... Diharap melalui blog, kita dapat menjalinkan hubungan silaturrahim dan menjadi sahabat... Wassalam...

Tentang Penulis SII

Foto Saya
Dilahirkan dalam sebuah keluarga sederhana oleh ibu tersayang pada 8 hb Mac… Anak ke 2 dari 3 adik beradik…
Takkan tengok je? Klik yer :)

Arkib SII

Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates