Bagi memudahkan anda melihat keseluruhan tajuk entry, sila tekan SITEMAP pada menu di atas.

Baca Cerita Yang Best - Klik, Jangan Tak Klik!

gambar best
Bagaimanakah cara mudah untuk mengingat???Apabila ibu anda menyuruh anda membeli beras, adakah anda membanyangkan gambar beras, atau mengulang perkataan beras berulang kali???

Untuk dapat membantu anda dalam melatih ingatan, biasakanlah mengubah setiap kata yang anda dengar menjadi sebuah gambar. Semakin jelas dan gambar yang anda bayangkan, semakin baik untuk perkembangan ingatan anda. Apalagi jika anda terus berlatih sehingga gambar tersebut bukan lagi menjadi gambar yang statik (tidak bergerak) namun sudah menjadi gambar bergerak, maka hal itu akan semakin baik. Dan daripada gambar bergerak akhirnya menjadi cerita pula.

Jadi mulai sekarang jika anda ingin menghafal, ubahlah ia ke dalam bentuk gambar. Buatlah semuanya menjadi suatu permainan yang menarik!


6 orang menconteng:

thanks... sokong dgn mengingat gunakan imaginasi bergambar. lebih lekat kat kepala...

atau dalam erti kata lain, peta minda..
nota pelajaran aku semua aku buat peta minda
tampal kat dinding.. :D

@Naz

ur most welcome... bila guna cara ni memang ajaib. banyak perkara boleh diingat dalam masa yang singkat.

@crayon peta minda laen... bgus jugak, tp kne tampal, tengok banyak kali baru ingat... kalo otak x pickup susah nak lekat... hehe

kita wat notes kt hp atau pun reminders...tkkan lupa... =]

:k

Catat Komen

Kalau baik hati, komen lerr sikit... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


PENGUMUMAN
Saya ada membiak pelbagai jenis ikan laga hiasan. Sesiapa yang berminat untuk membeli, bolehlah menghubungi saya (012). Ikan daripada jenis baka yang baik (ekor D), hanya berharga RM10. Harga masih boleh dirunding bagi pembelian lebih dari 3 ekor. Ikan boleh dipos, self collect, atau dihantar bagi kawasan berdekatan (Ipoh, Kuala Kangsar & Taiping).Namun bergantung kepada stok, kerana saya tidak membiak ikan laga sepenuh masa.Terima kasih.



BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

OhTuhan... Ku bersyukur mempunyai blog ini. Sebagai tempat aku memperbanyak ilmu dan meluah apa tersirat di kalbu. Namun hanya pada Mu Tuhan sebenar-benarnya tempatku untuk mengadu. Kau jadikanlah blog ini, blog yang memberi manafaat kepada sesiapa yang membukanya. Sebagaimana nama blog ini sendiri, Kau realisasikanlah harapanku untuk melihat keindahan syurgaMu Tuhan.



Slmt Dtg Ke Blog SII

Assalamualaikum... Selamat datang ke blog peribadi Muhammad Izuan Bin Tahrim... Kunjungan anda ke blog saya amat saya alu-alukan... Diharap melalui blog, kita dapat menjalinkan hubungan silaturrahim dan menjadi sahabat... Wassalam...

Tentang Penulis SII

Foto saya
Dilahirkan dalam sebuah keluarga sederhana oleh ibu tersayang pada 8 hb Mac… Anak ke 2 dari 3 adik beradik…
Takkan tengok je? Klik yer :)

Arkib SII

Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates