Bagi memudahkan anda melihat keseluruhan tajuk entry, sila tekan SITEMAP pada menu di atas.

Baca Cerita Yang Best - Klik, Jangan Tak Klik!

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/Surat/20100216235816/Article/

SAYA menyokong penuh cadangan Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Fuad Zarkashi, untuk menempatkan guru baru ke kawasan pedalaman sekurang-kurangnya tiga tahun, agar mereka lebih memahami erti kesabaran, pengorbanan serta keperluan ilmu di kalangan penduduk yakni pelajar di kawasan pedalaman.

Sesungguhnya mereka semua di pedalaman amat memerlukan dan dahagakan ilmu. Bantu dan berkorbanlah sedikit untuk masa depan mereka. Sekiranya cadangan itu berjaya, biarlah ia dilakukan secara telus dan tegas tanpa memilih bulu.

Tiada pengecualian bagi setiap guru baru... sama ada yang sudah berkahwin atau bujang tanpa mengira jantina. Dewasa kini, saya dapati ramai dan majoritinya di kalangan bakal guru wanita yang akan berkahwin pada saat mereka akan diberikan penempatan sebagai helah supaya ditempatkan di kawasan bandar serta berdekatan dengan tempat kerja suami masing-masing.

Helah ini bagi mengelak ditempatkan di kawasan yang jauh serta berada di pedalaman. Jika tidak dapat di kawasan yang dikehendaki, mereka akan berterusan merayu dan merayu agar ditempatkan di tempat tidak berapa jauh dengan kediaman mereka.

Dalam erti kata lain, ia umpama 'buka saja pintu rumah, terus nampak sekolah'. Pelbagai alasan lain juga diberikan. Kebiasaannya jarak rumah yang terlalu jauh (walaupun tidak jauh sebenarnya), hendak menjaga ibu atau bapa yang sakit, tiada kenderaan hendak ke sekolah, tidak tahu memandu, suami selalu kerja 'out-station' dan sebagainya. Ada kalanya pelbagai alasan pelik turut diberikan.

Pada hemat saya, sikap segelintir guru sebegini menunjukkan mereka sebenarnya tiada minat mendalam atau kesungguhan untuk bekerja sebagai seorang guru.

Jika ketika memohon dan ditemuduga dulu, ke mana saja sanggup dihantar dan sedia berkhidmat. Bila sudah dapat kerja, lain pula ceritanya. Segelintirnya juga menganggap kerjaya sebagai seorang guru ini, adalah pilihan terakhir dan ini jelas menunjukkan mereka tiada minat untuk menjadi seorang guru.

WAJA 2002,
Shah Alam.

0 orang menconteng:

Catat Ulasan

Kalau baik hati, komen lerr sikit... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


PENGUMUMAN
Saya ada membiak pelbagai jenis ikan laga hiasan. Sesiapa yang berminat untuk membeli, bolehlah menghubungi saya (012). Ikan daripada jenis baka yang baik (ekor D), hanya berharga RM10. Harga masih boleh dirunding bagi pembelian lebih dari 3 ekor. Ikan boleh dipos, self collect, atau dihantar bagi kawasan berdekatan (Ipoh, Kuala Kangsar & Taiping).Namun bergantung kepada stok, kerana saya tidak membiak ikan laga sepenuh masa.Terima kasih.BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

OhTuhan... Ku bersyukur mempunyai blog ini. Sebagai tempat aku memperbanyak ilmu dan meluah apa tersirat di kalbu. Namun hanya pada Mu Tuhan sebenar-benarnya tempatku untuk mengadu. Kau jadikanlah blog ini, blog yang memberi manafaat kepada sesiapa yang membukanya. Sebagaimana nama blog ini sendiri, Kau realisasikanlah harapanku untuk melihat keindahan syurgaMu Tuhan.Slmt Dtg Ke Blog SII

Assalamualaikum... Selamat datang ke blog peribadi Muhammad Izuan Bin Tahrim... Kunjungan anda ke blog saya amat saya alu-alukan... Diharap melalui blog, kita dapat menjalinkan hubungan silaturrahim dan menjadi sahabat... Wassalam...

Tentang Penulis SII

Foto saya
Dilahirkan dalam sebuah keluarga sederhana oleh ibu tersayang pada 8 hb Mac… Anak ke 2 dari 3 adik beradik…
Takkan tengok je? Klik yer :)
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates