Bagi memudahkan anda melihat keseluruhan tajuk entry, sila tekan SITEMAP pada menu di atas.

Baca Cerita Yang Best - Klik, Jangan Tak Klik!

TERDAHULU saya mengucapkan tahniah kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sejak menjawat Menteri Pelajaran tidak henti-henti membuat perubahan hebat demi meningkatkan imej kementerian dan pendidikan negara ini.

Melihat angin perubahan yang dicanang pucuk pimpinan kementerian itu, saya turut bersemangat untuk menyertainya.

Bagaimanapun, ia tidak menjadi kenyataan apabila saya terpaksa membuat penangguhan atas alasan yang tidak boleh dielakkan.

Disember 2008 saat paling gembira buat saya selepas menerima tawaran Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) ambilan Januari 2009 di Institut Perguruan Kent, Tuaran, Sabah.

Namun, saya terpaksa menangguhkan tawaran itu kerana disahkan hamil oleh pegawai perubatan di Klinik Kesihatan Luyang, Kota Kinabalu, Sabah.

Saya bertekad membuat rayuan untuk kemasukan tahun berikutnya.
Sejak itu saya tidak putus berhubung melalui surat rasmi dengan Bahagian Pendidikan Guru (BPG) Putrajaya mengenai status rayuan yang dibuat dengan harapan ditempatkan di mana-mana Institut Pendidikan Guru untuk KPLI Januari 2010 dan Jun 2010.
Bagaimanapun, semua rayuan saya ibarat mencurah air ke daun keladi kerana sehingga kini belum menampakkan hasil malah masih tiada sebarang jawapan.

Sehubungan itu, timbul persoalan mengenai dakwaan kebanyakan pihak rayuan penangguhan kemasukan KPLI tidak dilayan kementerian walau atas alasan apa sekali pun termasuk hamil.

Jika dakwaan itu benar, kementerian harus lebih bertimbang rasa kerana tidak wajar malah menyalahi lunas agama jika calon KPLI yang hamil bertindak menggugurkan kandungan semata-mata kerana kerenah birokrasi seperti ini. Jika ada yang bertindak sedemikian, adakah ini calon guru yang dicari untuk membimbing anak bangsa?

Kementerian patut memberi pertimbangan terbaik kerana saya sudah melepasi semua halangan terutama peperiksaan MTEST yang begitu mencabar. Berapa ramai graduan yang mengambil peperiksaan itu gagal sehingga ada calon sudah lima mendudukinya.
Kementerian juga harus menyediakan data bank bagi menempatkan kes seperti ini yang sah layak dan hanya terus memanggil semula tanpa syarat untuk kemasukan seterusnya.

Kesannya, sudah tentu dapat menjimatkan masa dan wang rakyat di samping slogan 1Malaysia Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan benar dipraktikkan.
Kini, saya masih menunggu dengan harapan menggunung daripada pihak Kementerian Pelajaran di bawah pimpinan Timbalan Perdana Menteri yang dihormati. Saya kini bersedia ditempatkan di mana-mana saja IPG di seluruh negara bagi KPLI ambilan Jun 2010.

MASRINA MOHD YUNOS,
Kota Kinabalu, Sabah

Berita Harian Online: 29 Jun 2010

0 orang menconteng:

Catat Ulasan

Kalau baik hati, komen lerr sikit... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


PENGUMUMAN
Saya ada membiak pelbagai jenis ikan laga hiasan. Sesiapa yang berminat untuk membeli, bolehlah menghubungi saya (012). Ikan daripada jenis baka yang baik (ekor D), hanya berharga RM10. Harga masih boleh dirunding bagi pembelian lebih dari 3 ekor. Ikan boleh dipos, self collect, atau dihantar bagi kawasan berdekatan (Ipoh, Kuala Kangsar & Taiping).Namun bergantung kepada stok, kerana saya tidak membiak ikan laga sepenuh masa.Terima kasih.BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

OhTuhan... Ku bersyukur mempunyai blog ini. Sebagai tempat aku memperbanyak ilmu dan meluah apa tersirat di kalbu. Namun hanya pada Mu Tuhan sebenar-benarnya tempatku untuk mengadu. Kau jadikanlah blog ini, blog yang memberi manafaat kepada sesiapa yang membukanya. Sebagaimana nama blog ini sendiri, Kau realisasikanlah harapanku untuk melihat keindahan syurgaMu Tuhan.Slmt Dtg Ke Blog SII

Assalamualaikum... Selamat datang ke blog peribadi Muhammad Izuan Bin Tahrim... Kunjungan anda ke blog saya amat saya alu-alukan... Diharap melalui blog, kita dapat menjalinkan hubungan silaturrahim dan menjadi sahabat... Wassalam...

Tentang Penulis SII

Foto saya
Dilahirkan dalam sebuah keluarga sederhana oleh ibu tersayang pada 8 hb Mac… Anak ke 2 dari 3 adik beradik…
Takkan tengok je? Klik yer :)
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates