Bagi memudahkan anda melihat keseluruhan tajuk entry, sila tekan SITEMAP pada menu di atas.

Baca Cerita Yang Best - Klik, Jangan Tak Klik!

KUALA LUMPUR - Akibat salah faham, dua pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) cedera dan lebam selepas dipukul salah seorang daripada 20 pelatih yang menyerang mangsa di sebuah kem latihan di Melaka, awal pagi kelmarin. Dalam kejadian jam 2.15 pagi tu, mangsa Yap Chun Yen, 18, dikejutkan pelatih lelaki bersama sekumpulan remaja dan membawa mangsa ke padang berdekatan. Pelatih yang berasal dari Kuala Lumpur itu dipukul di dada dan ditendang kedua-dua kaki oleh pelatih yang dikenalinya. “Selepas dipukul, saya dicabar supaya menyerang semula dan akibat takut dicederakan lagi, saya terpaksa menumbuk perutnya untuk memuaskan hati mereka ketika itu. “Mereka datang dalam satu kumpulan dan hanya seorang pelatih yang memukul saya, tetapi tidak tahu mengapa saya dipukul,”. Chun Yen berkata, dipercayai berlaku perselisihan faham ketika perkhemahan Ahad lalu apabila dia meminjam barang penyerang dan berkemungkinan­ dengan nada suara yang tegas.

Akibat kejadian itu, dia sakit seluruh badan dan sering batuk. Sementara itu, selang 15 minit selepas kejadian pertama, dipercayai kumpulan sama menyerang rakan mangsa, Chew Chee Yong, 18, yang sedang tidur di asrama sama. Chee Yong berkata, ketika kejadian, dia sedang tidur dan dikejutkan remaja yang dikenalinya. “Saya dipukul di dada tanpa sebab dan diselamatkan rakan. “Remaja itu memberitahu saya pernah menumpahkan air dan terkena bajunya. “Akibat tidak berpuas hati, dia serang saya dalam asrama,”. Chee Yong berkata, dia ada membuat laporan kepada jurulatih dan dibawa ke hospital berdekatan. Akibat kejadian itu, dia bengkak di bahagian dada dan batuk. Kedua-dua mangsa yang menamatkan latihan PLKN kelmarin membuat laporan polis di Balai Polis Simpang Ampat kerana khuatir berlaku kejadian tidak diingini.

logo plkn

Assalamualaikum. ..Salam satu Malaysia. Tertarik dengan berita yang saya baca mengenai dua pelatih PLKN dipukul. Bukan kali pertama berita sebegini kita dengar. Bahkan sudah berkali2. Sehingga ada pelatih yang mati dalam tempoh latihan. Dan sebenarnya banyak lagi kes yang tidak dilaporkan.

Maka bagaimana hasrat PLKN untuk mendidik lepasan SPM menjadi insan yang sempurna dan seimbang? Ramai yang beranggapan PLKN ni bagus sebab kita dapat belajar cara hidup di hutan… PLKN bagus untuk menyemai rasa cinta kepada tanah air. Namun sejauh mana objektif PLKN tercapai?

Pada hemat saya, pelajar yang kurang berpotensi dalam pelajaranlah yang sepatutnya menyertai PLKN. Bukannya pelajar cemerlang. Dan mereka perlukan pengawasan yang ketat supaya dapat membentuk disiplin. Mengapa? Bagi mengelakkan mereka membuang masa dan terlibat dengan aktiviti berunsur jenayah semasa cuti.

Saya pernah berada di PLKN. Salah seorang daripada pelatih telah dipukul beramai-ramai, dan kejadian ini tidak dilaporkan sama sekali. Inilah yang terjadi apabila lepasan SPM yang boleh dikatakan berperangai ala gangster tinggal setempat dengan anak emak. Anak emak ini akan diejek, ditendang dan dipijak2. Kalau anda seorang ibu, anda mahu anak anda diperlakukan sebegitu? Bagi yang tidak kena, masalah ini mungkin dianggap remeh. Salah pelatih PLKN tersebut kerana tidak pandai bawa diri. Tapi kalau kena batang hidung sendiri?

2 orang menconteng:

memang dari dulu kak liza tak berkenan dgn ni. setuju mereka yg bermasalah je antar ke sini. entah apa2kan hal air tumpah pun nak angin lebih2.

@Liza @ Adzriel AB, bahaya kak... pasal air tumpah pun boleh berlaku pertumpahan darah...

Catat Ulasan

Kalau baik hati, komen lerr sikit... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


PENGUMUMAN
Saya ada membiak pelbagai jenis ikan laga hiasan. Sesiapa yang berminat untuk membeli, bolehlah menghubungi saya (012). Ikan daripada jenis baka yang baik (ekor D), hanya berharga RM10. Harga masih boleh dirunding bagi pembelian lebih dari 3 ekor. Ikan boleh dipos, self collect, atau dihantar bagi kawasan berdekatan (Ipoh, Kuala Kangsar & Taiping).Namun bergantung kepada stok, kerana saya tidak membiak ikan laga sepenuh masa.Terima kasih.BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

OhTuhan... Ku bersyukur mempunyai blog ini. Sebagai tempat aku memperbanyak ilmu dan meluah apa tersirat di kalbu. Namun hanya pada Mu Tuhan sebenar-benarnya tempatku untuk mengadu. Kau jadikanlah blog ini, blog yang memberi manafaat kepada sesiapa yang membukanya. Sebagaimana nama blog ini sendiri, Kau realisasikanlah harapanku untuk melihat keindahan syurgaMu Tuhan.Slmt Dtg Ke Blog SII

Assalamualaikum... Selamat datang ke blog peribadi Muhammad Izuan Bin Tahrim... Kunjungan anda ke blog saya amat saya alu-alukan... Diharap melalui blog, kita dapat menjalinkan hubungan silaturrahim dan menjadi sahabat... Wassalam...

Tentang Penulis SII

Foto saya
Dilahirkan dalam sebuah keluarga sederhana oleh ibu tersayang pada 8 hb Mac… Anak ke 2 dari 3 adik beradik…
Takkan tengok je? Klik yer :)
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates