Bagi memudahkan anda melihat keseluruhan tajuk entry, sila tekan SITEMAP pada menu di atas.

Baca Cerita Yang Best - Klik, Jangan Tak Klik!

Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu diminta memberi penjelasan tentang dakwaan kejadian 'jawapan bocor' yang berlaku keatas pelajar tahun enam sekolah rendah yang mengambil peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) baru -baru ini.

Pengerusi Majlis Pemuafakatan Rakyat Terengganu (MAMPAT) Cikgu Fauzi Abu Samah berkata pihak mendapat aduan dari warga pendidik negeri Terngganu berkenaan kejadian tersebut.

"MAMPAT dapat 'respon' daripada warga pendidik negeri Terengganu berkaitan dengan UPSR, kalau kita dulu terkenal, popular soalan bocor, tapi di Terengganu (sekarang) terkenal dengan 'jawapan bocor'.

"pelajar darjah 6 diberi jawapan bulat-bulat, disuruh menghafal,"katanya yang ditemui di Majlis Rumah Terbukanya, 28 September.

Sehubungan itu, menurutnya, seorang guru kepada pelajar tingkatan satu di sebuah sekolah dalam daerah Dungun yang menyatakan ada pelajar yang mendapat 5A dalam UPSR tahun lalu, tetapi tidak dapat membaca dengan baik.

Cikgu Fauzi berkata, pihaknya membuat semakan, ada pelajar yang kurang pandai, mendapat keputusan yang baik dalam UPSR, mendakwa jawapan diberikan oleh guru-guru mereka.

"Kita pun dapat respon daripada pelajar, ada yang kita 'check', kita dapati pelajar ni bukan kumpulan yang pandai, kita tanya, pandai, adik boleh menjawab periksa dengan baik,

"tiba-tiba jawapan yang diberikan sangat mendukacitakan, beliau tak pandai, tapi cikgu bagi jawapan,"ujarnya menjelaskan isu terbabitBeliau difahamkan isu yang sangat besar itu berlaku kerana tindakan pihak Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT) berhasrat mengekalkan prestasi pencapaian dalam UPSR.

Menurutnya, para pelajar diberikan jawapan 'yang bocor' melalui guru-guru, sehari sebelum peperiksaan atau pada pagi sebelum peperiksaan berlangsung.

"Isu ini sangat besarlah bagi kita, dalam JPNT nak mengekalkan prestasi kecemerlangan, adakah layak untuk kita melanggar etika pendidikan dan perguruan.

"kami difahamkan pelajar-pelajar diberi jawapan melalui guru-guru, dan sestengah sekolah itu samada petang sebelum peperiksaan itu, pelajar dipanggil untuk diberi jawapan, untuk dihafalkan ataupun pagi, para pelajar diberikan taklimat untuk menghafal jawapan-jawapan tersebut,"ujarnya.

Walaupun beliau berharap ia tidak benar, namun pihaknya (MAMPAT) akan membuat beberapa tinjauan hingga ke peringkat bawah bagi memastikan samada ia bener-benar berlaku atau pun sebaliknya.


0 orang menconteng:

Catat Ulasan

Kalau baik hati, komen lerr sikit... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


PENGUMUMAN
Saya ada membiak pelbagai jenis ikan laga hiasan. Sesiapa yang berminat untuk membeli, bolehlah menghubungi saya (012). Ikan daripada jenis baka yang baik (ekor D), hanya berharga RM10. Harga masih boleh dirunding bagi pembelian lebih dari 3 ekor. Ikan boleh dipos, self collect, atau dihantar bagi kawasan berdekatan (Ipoh, Kuala Kangsar & Taiping).Namun bergantung kepada stok, kerana saya tidak membiak ikan laga sepenuh masa.Terima kasih.BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

OhTuhan... Ku bersyukur mempunyai blog ini. Sebagai tempat aku memperbanyak ilmu dan meluah apa tersirat di kalbu. Namun hanya pada Mu Tuhan sebenar-benarnya tempatku untuk mengadu. Kau jadikanlah blog ini, blog yang memberi manafaat kepada sesiapa yang membukanya. Sebagaimana nama blog ini sendiri, Kau realisasikanlah harapanku untuk melihat keindahan syurgaMu Tuhan.Slmt Dtg Ke Blog SII

Assalamualaikum... Selamat datang ke blog peribadi Muhammad Izuan Bin Tahrim... Kunjungan anda ke blog saya amat saya alu-alukan... Diharap melalui blog, kita dapat menjalinkan hubungan silaturrahim dan menjadi sahabat... Wassalam...

Tentang Penulis SII

Foto saya
Dilahirkan dalam sebuah keluarga sederhana oleh ibu tersayang pada 8 hb Mac… Anak ke 2 dari 3 adik beradik…
Takkan tengok je? Klik yer :)

Arkib SII

Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates